juli15

Geld lenen als student: de mogelijkheden

Categorieën // Studenten leningen

Voor veel studenten is geld lenen tijdens de studententijd de enige optie. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, en we zetten er hier een aantal op een rijtje met kort de voor- en nadelen.

Lening DUO

De populairste manier van lenen is ‘de lening uit Groningen’, oftwel de lening bij DUO (het oude IBG). Logisch, wan het rentepercentage bij DUO is veruit het laagste. Na het afronden van je studie hoef je pas na twee jaar te betalen en je mag er 15 jaar over doen om het terug te betalen. Als je eenmaal een goede baan hebt, is dat meestal geen enkel probleem.

Bij de DUO zit er wel het maximum aan het te belenen bedrag. Als dit niet genoeg is, kun je een bank benaderen. Realiseer je wel dat je te allen tijde uit moet kijken met lenen. Beter is natuurlijk: meer werken of minder uitgeven.

Rood staan

Mocht de geldnood hoog zijn, dan kun je voor rood staan kiezen. Op een studentenrekening is dit goedkoper dan op een normale bankrekening, hoewel het natuurlijk nog steeds niet goedkoop is. Op een studentenrekening kost rood staan veelal 7 à 10%, terwijl het op een normale bankrekening snel al meer dan 12% kost. Op een studentenrekening sta je voordeliger rood dan op een ‘gewone’ bankrekening. Een studentenrekening heeft meestal een maximum van 1000 euro roodstaan, terwijl een reguliere bankrekening vaak een maximum van 2500 of 5000 euro heeft.

Studentenkrediet

Mocht je een grote uitgave moeten doen, dan kan een studentenkrediet uitkomst bieden. In één keer leen je dan van de bank een grote som geld. Doe dit alleen wanneer je het doel hebt het geld constructief aan te wenden. Zeker omdat de rentepercentages niet te vergelijken zijn met de DUO-lening: rond de 9%. Gedurende je studie hoef je nog niet af te betalen, de rentebetalingen worden namelijk bij de schuld opgeteld. Pas na de studie begint het aflossen. Overigens, werkt zo’n studentenkrediet vaak wel met een garantstellingconstructie van, meestal, de ouders.

Zoals gezegd kan lenen uitkomst bieden. Maar doe het wel met beleid. Altijd beter om eens zuiniger te leven en eenvoudigweg minder uit te geven. Kijk hier voor meer tips omtrent zuiniger leven als student. Voor meer informatie over leningen kan dit artikel eens worden gekeken.